„A keresztény család: örömhír a világnak”

XXIV. Családkongresszus Máriabesnyőn

Dr. Bíró László püspök atya ismét meghívta a családokat egy közös gondolkodásra, melynek fő vonulata, Ferenc pápa által sokszor említett: „A keresztény család: örömhír a világnak” témát járta körbe. Az eseményen plébániánkat a Paál házaspár és a Lukács házaspár képviselte.

Szent II. János Pál pápa mondta: „Az emberi nem jövője a családtól függ!  Őriznünk és ápolnunk kell tehát a család javait, hirdetnünk kell szépségét, és segítenünk kell küldetésének teljesítésében, hogy minden család valóban örömhír legyen.”.  A sok előadást hallgatva tisztább kép alakulhatott ki bennünk, hogy miért fontos az érzelemi intelligenciánk nevelése, az iskolák miként váltak a hit és az etika tanításának színtereivé, ezek milyen újfajta lehetőségeket hordoznak az evangelizáció szempontjából és milyen nehézségek merültek fel.

Rétvári Bence államtitkár úr beszámolt arról, hogy az Állam – Egyház – Társadalom – Családok hogyan működnek együtt egy szebb nemzet jövője érdekében. Csáki Tibor atya mesélt arról, hogy a Váci egyházmegyében, a keresztény iskolákban magas prioritást kapott a családi életrevaló nevelés, ezért ezt a tantervbe beépített CSÉN program segítségével oktatják.

Az előző évhez hasonlósan Ferenc pápa A családban megélt szeretetről szóló apostoli buzdítás adta a kongresszus fővonulatát, ezek programjairól Radnai Jenő bácsi beszélt.

A témákat, kiscsoportos műhelyek során és a szünetekben más plébániánkról érkezett házaspárokkal lehetett átbeszélni, tovább gondolni.

Az utolsó napon három egyházi iskola kerekasztal beszélgetés keretein belül számolt be a megélt tapasztalatikról.

A püspökatya zárásként összegezte a kongresszus legfontosabb pontjait, majd a Szentatyát idézve kiemelte, hogy egy kapcsolatot csak úgy lehet mélyíteni, ha ápoljuk azt. A parázs elhamvad, ha nem tápláljuk. Az igazat újra meg kell szerezni, újra megcsodálva, fölfedezve, hogy a miénk legyen és továbbadhassuk. Lássunk Jézus szemével: A személyt irgalommal, az eseményt igazsággal kell megítélni.

Nagy kegyelemben lehetett részünk, hogy a Loretoi Szűz Mária előtt, majd a belső kápolnában, a Loretoi kegyszobor mása előtt is imádkozhattunk. A szobrok előtt, amelyek Mária istenanyaságát jelképezik.

A családkongresszus minden család számára nyitott, melyre szeretettel várják minden évben a családok iránt elkötelezett híveket.

Fotók: Magyar Kurír

Lukács Judit & Lukács András

További bejegyzések