Keresztség

A keresztség

A keresztség

Jézus mennybemenetele előtt a tanítványoknak küldetést adott. Tegyetek tanítványommá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. (vö. Mt, 28,19)

A keresztség az a kapu, amelyen a megkeresztelkedő belép a hívők közösségébe, amely által krisztus titokzatosa testének, az egyháznak tagja lesz.

Gyermek keresztségről beszélünk, amikor a szülők kicsiny gyermekük részére kérik a szentséget. Ilyenkor a család tesz hitvallást, vállalja a hit továbbadását. Ezt leginkább csecsemő korban fontos megtenni. (3-4 éves kor után a keresztséget elhalasztjuk az iskolás korra, amikor a gyermek már hitoktatásban részesül keresztségét megelőzően.)

Ebben a helyzetben szeretnénk látni a szülők és a család hitének alakulását, megnyilvánulásait. Ezt jelzi a szülőknek a szentségekkel és a közösséggel való kapcsolata. (szentmisén való részvétel, elsőáldozás, bérmálás, katolikus házasság megtörténte.)

Felnőtt keresztségről beszélünk, amikor (14-15 éves koron túl) a jelentkező maga dönt arról, hogy szeretne a közösségbe bekapcsolódni. Ebben az esetben a jelölttel személyesen beszéljük meg a felkészülés módját.

Felkészülés a keresztség szentségére.

  1. Jelentkezés: A plébániai irodában történik fogadási időben. Egy jelentkezési lapot kell kitölteni. Keresztelési bejelento

     A kereszteléshez egy vagy két keresztszülő szükséges. Legalább az egyik keresztszülőnek katolikusnak megkereszteltnek kell lennie, aki lehetőség szerint volt elsőáldozó és bérmálkozó.

  1. Előkészítő megbeszélés a plébános atyával. Időpont egyeztetés a jelentkezéskor történik. A keresztelő pontos dátumát ekkor beszéljük meg.
  2. A keresztelés időpontja általában vasárnap a 10 órás szentmise után, 11 órai kezdettel.

Bármilyen kérdés esetén kérem, vegyék fel személyesen a kapcsolatot 

           

Ákos atya

Kánonogi vonatkozások: kanonjog keresztelo